+32 11 53 70 60 website@drankenshop.be

Amerikaanse Whiskey

“Bourbon is mijn ding niet”… Wij horen het jammer genoeg maar al te vaak. De liefde voor Amerikaanse whiskey is nog lang niet zo doorgedrongen in België als die voor single malt. Het aanbod is dan ook een stuk kleiner. Veel fervente single malt drinkers proberen de categorie uit met bekende merken als Makers Mark, Bulleit Bourbon of Jack Daniels (die helemaal geen bourbon is), en komen al snel tot de conclusie dat die niet het niveau halen van hun Schotse tegenhangers.

Helaas gaat die vergelijking vaak niet helemaal op. Als iemand je zegt dat Schotse whisky niet zijn of haar ding is omdat ze Johnnie walker niet lekker vinden, zal je inzien waarom je in whisky niet te snel tot conclusies mag komen. Het is altijd goed om verder te verkennen voor je een categorie van whisky helemaal afschrijft. Vandaag ontdekken we de wereld van Amerikaanse whiskey aan de hand van Michter’s.

Bourbon vs Scotch 

Bourbon heeft vaak de reputatie agressiever te zijn dan de Schotse en Ierse varianten. Dat is niet geheel onterecht. De wetgeving hierrond werkt dat ook wel in de hand. Bourbon whisky moet namelijk op nieuwe eiken vaten worden gerijpt. Dat soort vaten heeft veel meer invloed op whisky als degene die in Schotland worden gebruikt (wat trouwens vaak ex-bourbon vaten zijn). Ze bevatten meer oliën en tannines.

Daarbovenop rijpt whisky sneller in de Verenigde Staten dan in Schotland, omdat de temperaturen er harder schommelen. Hoge temperaturen trekken de poriën in de vaten feller open, waardoor er meer contact is met de whiskey. Het maakt van bourbon een echte smaakbom. Helaas loopt de whiskey al snel het risico wrang en bitter te worden, zeker in nieuwe eiken vaten. Daarom wordt bourbon vaak jonger gebotteld dan in Schotland.

Er zijn echter manieren om dit tegen te gaan. Maar je moet de moeite willen doen, en de kosten willen dragen. Michter’s American Whiskey is een voorbeeld van hoe het wel kan.

whisky-wednesday-michters

Wat maakt Michter’s anders?

Michter’s legt zichzelf bepaalde regels die de kwaliteit en toegankelijkheid van hun product garanderen. Ten eerste laten ze het hout waaruit hun vaten worden gemaakt langer drogen dan de gemiddelde bourbon producent. Hierdoor bevat het hout minder tannines en staat het whiskey toe er langer in te rijpen, zelfs bij grote hitte.

Die hitte houden ze tevens ook onder controle in hun warenhuizen. Door een high-tech controlesysteem houden ze de chemische samenstelling in hun vaten in de gaten. Rijpt één vat sneller dan het ander? Dan wordt dat verplaatst naar een lagere plek in het warenhuis, waar het koeler is. Zo garandeert Michter’s een consistent product. Hun producten zijn ook steeds small batch. Hoewel deze term geen wettelijke verplichtingen met zich meedraagt, wil dit voor Michter’s zeggen dat ze nooit meer dan 20 vaten mengen in één botteling. Haalt één van de vaten niet het gewenste niveau, dan wordt het weggegooid. Op zo’n klein aantal vaten kan je jezelf namelijk geen fouten veroorloven.

Tot slot zijn de producten van Michter’s chill-filtered. Hierbij filteren ze de whiskey die uit de vaten komt op lage temperatuur. In Scotch whisky is dit een enorme tabboe. Chill-filtering haalt namelijk bepaalde oliën uit whisky die smaak met zich meebrengen. Toch is het bij bourbon soms gunstig om zo te werk te gaan. Door de nieuwe eiken vaten en hoge temperaturen is er in bourbon vaak een overdaad aan dat soort oliën, wat de whiskey scherp en bitter kan maken. Waar chill-filtering Schotse whisky flets maakt, brengt het bourbon whiskey net in balans.

Klaar om op ontdekkingstocht te gaan?

Met meer dan 3000 referenties whisky permanent beschikbaar in onze winkel heb je nog maar één adres nodig om alles te vinden wat je zoekt! 

De US1 Core range van Michter’s

Michter’s heeft 4 interessante whiskey’s om uit te kiezen, elk met een eigen nuance en karakter. We overlopen even de verschillen.

whisky-wednesday-michters

Michter’s American Bourbon

Hier begon Michter’s haar verhaal. Een toegankelijke maar karaktervolle Bourbon met tonen van vanille, kaneel en appelgebak. Een absolute must-try voor wie Bourbon whiskey van zijn beste kant wil leren kennen.

whisky-wednesday-michters

Michter’s Straight Rye

Deze whiskey is grotendeels gemaakt van rogge en heeft dus een kruidiger profiel. Bovenop de klassieke vanille vind je hier toetsen van munt en eucalyptus terug. Toegankelijk zoals alle producten van Michter’s, maar karaktervol genoeg om de ster te zijn in cocktail klassiekers als de Old Fashioned.

whisky-wednesday-michters

Michter’s American whiskey

Qua graan is dit gelijkend op een klassieke bourbon, maar voor deze release koos Michter’s ervoor om vaten te hergebruiken, zoals ze bij Schotse whisky doen. Hierdoor mag de whiskey bij wet geen bourbon heten, maar krijg je wel een zeer zacht en toegankelijk product. Deze whiskey toont hoe fruitig Amerikaanse whiskey kan zijn.

whisky-wednesday-michters

Michter’s Sour mash whiskey

Bij de productie van deze whiskey gebruiken ze een deel van de oude fermentatie om de nieuwe fermentatie mee op te starten, zoals bij zuurdesem. Dit geeft deze whiskey prachtige kruidige tonen gecombineerd met gekarameliseerde kersen, peer en honing. Heerlijk puur maar ook uitstekend in een whiskey sour.

Whisky, sterke drank en geschenken

Op zoek naar de ruimste keuze in whisky en sterke drank?  Een fles voor elk budget?  Bij ons zit je aan het juiste adres!   Neem contact met ons op, of spring gewoon eens vrijblijvend binnen in onze shop!

Met Michter’s zet je de eerste stap in het ontdekken van Amerikaanse whiskey. Daar valt nog wel heel wat over te vertellen. Geïnteresseerd? Kom langs bij onze winkel en vraag uitleg. Wij helpen je met veel plezier verder!

Michter’s officiële website: https://michters.com/