+32 11 53 70 60 website@drankenshop.be

Open die fles!

Één sobere en saaie februarinacht wordt aanzienlijk opgehelderd voor de wijnliefhebbers onders ons. Dit door de oprichting van een speciale dag om gekoesterde flessen wijn, champagne en sterke drank te vieren. Open That Bottle Night is opgericht om ervoor te zorgen dat de flessen goede wijn die voor een speciale gelegenheid worden bewaard, worden gebruikt en ervan wordt genoten.

Waarom is er in hemelsnaam een feestdag nodig om wijn te openen?

Deze wijnzinnige feestdag werd in 1999 bedacht door de voormalige ‘Tastings’ wijncolumnisten Dorothy Gaiter en John Brecher van de Wall Street Journal. Zij kregen steeds brieven van lezers met de vraag: ‘Ik heb deze fles wijn nog liggen – wanneer moet ik die openen?’
Veel mensen laten wijn te lang liggen en dus hebben Dorothy en John een dag vastgesteld om de meest bijzondere wijnen te openen.

De fles waarvan je het meest geniet is er vaak één die je hebt bewaard voor een speciale gelegenheid. Open That Bottle Night is een goede gelegenheid om die geliefde fles te ontkurken en om samen van te genieten. Het maakt niet uit of de wijn duur, wit of rood is. Het gaat om de gedeelde herinneringen.

Klaar om op ontdekkingstocht te gaan?

Met meer dan 3000 referenties whisky permanent beschikbaar in onze winkel heb je nog maar één adres nodig om alles te vinden wat je zoekt! 

Open That Bottle Night is dus een jaarlijkse gelegenheid om mensen opnieuw met elkaar te verbinden door middel van een speciale fles, en goede herinneringen te creëren samen met vrienden en familie.

Le moment suprème: enkele nuttige tips bij het drinken van een oude wijn (met bezinksel)

  • Haal de wijn uit uw kelder kort voor u hem gaat drinken.
    Bijvoorbeeld een uurtje op voorhand.

 

  • Houd de wijn rechtop, niet schudden!
    Houd de wijn rechtop, en probeer de fles niet te schudden. Anders zal het bezinksel zich terug verspreiden. Heeft u de fles op voorhand in een drinkmandje gelegd, haal de wijn dan in dit mandje uit de kelder. Laat de wijn in het mandje liggen, ook bij het ontkurken en het schenken.

 

  • Schenk de wijn op kamertemperatuur.
    Misschien denkt u eraan om de wijn te koelen, vooral dan bij witte wijn. Is uw kelder echter voldoende fris, schenk de wijn dan gewoon op keldertemperatuur. Grote rijpere wijnen worden nooit zo koud gedronken als jongere of gewone wijnen. Als u oude wijn te veel gaat koelen, gaat de smaak verloren. Indien nodig kunt u hem even koelen in een ijsemmer. Nooit in de koelkast of in de diepvries!
  • Ontkurk vlak voordat je gaat schenken met een degelijke kurkentrekker
    Sommigen hebben de neiging de fles te vroeg te ontkurken (om de wijn te verluchten). Dit is niet aangewezen, ook niet als u de kurk terug op de fles plaatst. Oude wijn heeft een subtiel evenwicht en mag zeker niet te lang aan zuurstof blootgesteld worden. Ontkurk de fles vlak voor u ze gaat schenken. Gebruik steeds een degelijke kurkentrekker want oude kurken kunnen brokkelen.

 

  • Tenzij je een specialist bent, is het doorgaans beter een oude wijn niet te decanteren.
    Om het bezinksel of de droesem van de wijn te scheiden, kunt u een oude fles voorzichtig decanteren. Maar vaak doet men hier meer kwaad dan goed mee. Zoals al aangegeven is het niet goed om oude wijn te lang aan lucht bloot te stellen. Door de wijn in een karaf te gieten, is de kans groot dat een deel van de smaak verloren gaat. Bovendien vraagt decanteren toch heel wat behendigheid, anders wordt het bezinksel nog meer in de wijn verspreid.
    Tenzij u een echte specialist bent, is het dus doorgaans beter om een oude wijn niet te decanteren. Door de fles vooraf rechtop te plaatsen en ze daarna voorzichtig te behandelen, zal het bezinksel normaal gezien wel onder in de fles blijven.

  • Schenk de wijn voorzichtig uit, zonder schokken of schudden!

 

Niets bijzonders in huis? Kom een langs!

 

Bronnen: wijnkennis.be / solovino.nl

Cadeautje, relatiegeschenk of zomaar?

Een complete set voor Irish Coffee in een cadeaumand?  Het is maar één van de talrijke opties om vrienden, partner of collega’s te verrassen met een uniek en origineel cadeau